Tudománytalan a túlhallás

Az érdekesnek tűnő és részigazságokat tartalmazó eljárások virágoznak, mert a gyermek és szülei nehéz problémáira a medicina nem tud egyszerű válaszokat adni, gyors eredményű kezelési eljárásokat biztosítani. Ugyanakkor a tréningek – Tomatis tréning, Guy Berard-féle Auditory Integration Training (AIT), Túlhallás, Hallási figyelem fejlesztés, Neurofeedback – sok pénzért, többnyire gyors javulást ígérnek számos, a gyermekeket érintő problémára: figyelemzavar, hiperaktivitás (ADD/ADHD), autizmus, Asperger szindróma, epilepszia, tikkek, alvászavar, tanulási nehézségek: diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia, memória deficit, viselkedési zavarok (dühkitörések, impulzuskontroll), anorexia, bulémia, szorongásos panaszok, depresszió, migrén, progressziv halláscsökkenés, hyperacusis, agyvérzésből lassú felépülés, teljesítmény csökkenés stb.

A francia orvos, Tomatis elveit és gyakorlatát a Francia Orvosi Kamara és a Francia Nemzeti Orvosi Akadémia érthetetlennek és bizonyíthatatlannak minősítette. Az ő és követőinek elveit és módszereit a nemzetközi tudományos szervezetek tudománytalannak, nem bizonyítottnak és részben károsnak minősítik (American Speech and Hearing Association ASHA, Német Gyermek-Neurológiai Társaság, Német Fül-Orr-Gégészeti Fej- és Nyaksebészeti Társaság, Német Foniátriai és Gyermekaudiológiai Társaság DGPP).
Kérdéses diagnosztika alapján (például túlhallás megállapítása után) a kezelés során a Berard-féle Audiokinetron készülék és hasonlók amplitúdómodulált és frekvenciaszűrt zenét sugároznak (például Mozart), amelyet naponta kétszer, mintegy 30 percen keresztül hallgat a gyermek fejhallgatón keresztül. Ennek a metódusnak a propagálását az Egyesült Államok gyógyszer ellenőrző hivatala (FDA) megtiltotta egészségi deficitekkel kapcsolatban (pl. autizmus, figyelemzavar, testi vagy mentális zavar). A módszerekkel kapcsolatosan ezek hatásosságát leíró cikkeket az ASHA szakértői anekdótikusnak és tudományosan nem bizonyítottnak értékelik. A német DGPP kritikája szerint Tomatis és követőinek módszere részben misztikus, részben nem bizonyított. Az eredmények nem specifikusak.

A mi feladatunk, hogy a tudományosan megalapozott audiológiai, gyermek neurológiai, pszichológiai, gyógypedagógiai, logopédiai diagnosztikát és terápiát elérhetővé tegyük. Az adekvát kezelésre kerülő gyermekek nem veszítenek időt, kedvet, a szülők nem veszítenek feleslegesen reményt, pénzt és energiát a tudományosan nem bizonyított terápiák során.

(A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosainak „Járványos” túlhallás – Tudománytalan elméletek és terápiák a gyermek-audiológiai gyakorlatban című előadásának összefoglalója).

Az előadást tartották:
Prof.Dr.Dr.h.c. Hacki Tamás c. egyetemi tanár
Dr. Küstel Marianna PhD, egyetemi docens, igazgatóhelyettes
Prof. Dr. Tamás László, egyetemi tanár, klinikaigazgató
Dr. Gáborján Anita PhD, egyetemi adjunktus