Gyakori kérdések

az orvos válaszol

Honlapunkon számos információt talál a hallással, illetve az ahhoz köthető problémákkal kapcsolatban. Szeretnénk azonban az egyéni problémákra is megoldást találni, vagy legalábbis segíteni ebben, ezért oldalunkon a legjobb szakemberek állnak rendelkezésre, hogy a konkrét kérdésekre is válaszoljanak. Fül-orr-gégészek és audiológusok mellett pszichológusok és idegsebész-ideggyógyász szakorvos részére is felteheti kérdéseit – névvel és név nélkül egyaránt. Szakembereink a lehető legrövidebb időn belül válaszolnak, legjobb tudásuk szerint.

Küldje el kérdését, problémáját, a válasszal napokon belül jelentkezünk.

Forduljon hozzánk bizalommal!A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem, elfogadtam. A checkbox kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) alapján - tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelheti.

 

Kérdések-válaszok

Muszáj műteni?

Tisztelt Doktor Úr!

Másfél éve fül-orr-gégészetre járok halláscsökkenés miatt! Voltam ct-n! Kiderült, a bal hallójáratomban kisebb cholesteatoma
van, amit az egyik orvos szerint műteni kell, a másik orvos szerint meg szükségtelen a műtét! Viszont a probléma, hogy a jobb fülemre nem hallok jól. Elküldtek idegorvoshoz, a hallóideggel nincs gond. Egyhetes infúziós kezelést kaptam, és mindennapos vitaminszedést ajánlottak. Fél év elteltével kontrollvizsgálatra hívtak vissza, ahol kiderült, folyamatosan romlik a hallásom. Felajánlottak egy 270.000 Ft-os hallókészüléket, hogy csak ezzel tudok javítani a hallásomon.
Nem vagyok hajlandó ebbe beletörődni, hogy 30 éves koromra megsüketüljek az egyik fülemre, mert az orvosok azt mondják, nem lehet ezen segíteni.
Kérem, segítsen!

Tisztelt Kérdező!

A cholesteatoma legfontosabb tulajdonsága, hogy idővel tönkreteszi a hallócsontokat, és minél előrehaladottabb állapotban van, annál hajlamosabb a kiújulásra. Ezért szeretjük ezt a betegséget jó időben operálni. Az ön helyzetét az bonyolítja, hogy a másik fülén szenved jelentős hallásromlásban. Ahogy a leírásból kiveszem, ez ún. sensorineuális tipusú hallásvesztés, amivel sajnos az esetek jelentős részében nem tudunk mit tenni. Ahhoz, hogy pontosabban meg tudjuk ítélni a helyzetét, személyes találkozót javaslok.

Tisztelettel: Dr. Batta József Tamás fül-orr-gégész, PhD

Mitől hallhatja félre a szavakat?

Kedves Doktor Úr!

Tisztelettel kérdezném kisfiammal kapcsolatban (11éves), hogy ha szavakat hall félre, az lehet-e hallásprobléma. Tévézés közben rendszeresen más szavakat ad vissza, mást hall, mint mi, de a tartalmon nem változtat a szócsere. Tanulási nehézség nincsen nála.

Válaszát köszönettel várja egy aggódó édesanya

Tisztelt Asszonyom!

Röviden válaszolva a kérdésére: igen, a fiának lehet hallásproblémája. Ennek megítélésére, ill. kizárására hallásvizsgálat (tisztahang küszöbaudiometria, szükség esetén beszédaudiometria) szükséges. Mindkét vizsgálat fájdalmatlan, percek alatt elvégezhető. A hallásvizsgálatot fülészeti fizikális vizsgálat előzi meg (a hallójárat és a dobüreg megítélése, szükség esetén a hallójárat kitisztítása céljából).
Amennyiben a fia tisztán beszél, valószínűleg normál hallóként született. A szavak félrehallása lehet kisfokú halláscsökkenések tünete. Közepes vagy nagyfokú halláscsökkenéseknél markánsabb tünetek jelentkeznének: nem reagálna hangokra, felhangosíttatná a tévét, romlana az iskolai teljesítménye.

Üdvözlettel: Dr. Major Tamás

Kinőhető-e a hallásprobléma?

Tisztelt Doktor Úr!

5 és fél éves kislányomnál kiderült, hogy halláskárosodása van. Percepciós cochleatis, dominánsan a magasabb fekvenciákon. Hallókészülék használatát javasolták. Azt szeretném kérdezni, hogy egyrészt mi lehetett a kiváltó ok? Másrészt idén szeptemberben kezdené az iskolát, okoz-e ez nála majd gondot, vagy halasztani kellene még egy évet? Egyébként tisztán beszél, csak félrehallja a szavakat. Először hároméves korában vittük Bera-vizsgálatra, és azóta minden évben, de idén először állapították meg, hogy probléma van, és hallókészülék javasolt. Szeretném azt is megkérdezni, hogy a hallókészüléket meddig kell neki majd viselni, ebből a betegségből lehet javulás?

Köszönettel:

egy kevésbé tájékoztatott anyuka.

Kedves Anyuka!

Az alapján, ahogy leírja, a kislánynak egy enyhe-közepes fok határán mozgó halláscsökkenése lehet. Az ilyen mértékű eltérést valóban nehéz meghatározni, mert azon vizsgálatokkal, amiket a gyermekek közreműködése híján kisebb korban alkalmazunk, a kapott eredmények a normál értékek határán mozognak. Nagy valószínűséggel veleszületett eltérésről van szó, aminek az oka nem feltétlenül genetikus, okozhatta magzati oxigénhiány, elhúzódó szülés, elhúzódó sárgaság is. Arra a kérdésre, hogy mi okozta, jelenleg nem tudunk pontos választ adni. A belsőfül működését tekintve a leggyakoribb probléma a hang feldolgozását végző sejtek működésében alakul ki. Az mindenképp jó dolog, hogy tisztán beszél, azonban a szóértési zavar azt jelzi, hogy a hallásának szüksége van támogatásra, úgyhogy azt gondolom, a hallókészülék az ő esetében indokolt. Sajnos az ilyen típusú halláseltérések nem állnak helyre, vagyis a hallókészülék használata nem gyógyítja meg a halláseltérést, csak korrigálja azt. Az ilyen mértékű halláseltérésekhez a készülékek beállítása gondos odafigyelést igényel, azért, hogy a gyermeknek valóban segítség és ne nyűg legyen. A készüléket a gyermek őszig teljesen megszokhatja, úgyhogy azt gondolom, önmagában ez nem lesz akadálya a szeptemberi iskolakezdésnek.

Tisztelettel: Dr. Batta József Tamás

Gyulladástól fülzúgás?

Tisztelt Acusticus!

Lassan 2 hete azt tapasztaltam itthon, hogy egyik pillanatról a másikra nagyon bedugult a fülem és elkezdett zúgni. Legnagyobb elkeseredésemre a fülzúgás azóta is tart, megszakítás nélkül, lassan kezdek megőrülni. Voltam fül-orr gégészeten,mondták, hogy van egy kis gyulladás, de én ezt előtte nem is igazán éreztem, csak néha-néha pici erősödő,illetve csökkenő fájdalmat. Kaptam a fülembe gyulladáscsökkentő gézcsíkot+Garasone cseppet, de úgy veszem észre, hogy nem jobb a helyzet. Lehet a gyulladástól ez a folyamatos fülzúgás? Meddig tart ez még?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

Ahogy a szavaiból kiveszem, a fül-orr-gégész hallójárat-gyulladást állapított meg. A hallójárat-gyulladást gyakran kíséri füldugulás, ami a test belső hangjainak az előtérbe kerülését eredményezi. A betegek egy része ezt fülzúgásként éli meg. Ha erről van szó, a gyulladás megszűntével a panasz is megszűnik. A hirtelen kezdet azonban felveti a lehetőségét annak, hogy a fülzúgás és dugulás független a hallójárat-gyulladástól. A gyulladás megszűntével érdemes egy audiológiai vizsgálatot végezni, az sokmindenre választ ad.

Tisztelettel: Dr.Batta József Tamás

Tartós rekedtséggel hová forduljak?

Tisztelt Acusticus Hallláscentrum!

A panaszom egy hónapok óta fennálló rekedtség, amivel voltam fül-orr-gégésznél, de csak annyit mondott, hogy lazák a hangszalagok, és elküldött allergiavizsgálatra. Ott sem találtak semmit. Ezután kaptam reflux gyógyszert, de ez sem vált
be. Tüdőszűrésre is járok minden évben. A tünetek mellé tartozik még, hogy beszéd közben előbb kifogyok a levegőből, mint ahogy a mondatot befejezném. A hangos beszéd nem megy, sőt egy idő után, ha erőltetem a beszédet, a torkom is tompán fáj, de ez hamar elmúlik. Úgy érzem, kifogytam a lehetőségekből, talán már csak a foniátria maradt. Kérem, ha tudnak, segítsenek. Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező!

A kérdésében benne van a válasz is: forduljon foniáterhez!
Rekedtséget számos betegség okozhat (pl. hangszálgyulladás, polyp, énekescsomó, jó- vagy rosszindulatú daganat, hangszálbénulás, a gége ízületeinek betegségei stb.), ezek nagy része fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálattal észlelhető.
A beszéd közben elfogyó levegő és a hangos beszéd hatására jelentkező torokfájdalom hangképzési zavar gyanúját vetheti fel, ezért javaslom a foniátriai vizsgálatot.

Üdvözlettel: Dr. Major Tamás

Mágneses kezelés fülzúgásra?

Azt hallottam egy ismerősömtől, hogy új terápiás módszerrel kísérleteznek vagy esetleg már alkalmazzák is fülzúgásra. A mágneses kezelésről van szó. Érdeklődöm, valóban használ-e a mágnesterápia, és hol, hogyan lehet igénybe venni a kezelést? Használ esetleg halláscsökkenés esetén is?

egy kérdező

Kedves Kérdező!

A változó mágneses tér orvosi használata nem új keletű. Sajnos halláscsökkenés kezelésére ez a módszer nem alkalmas, azonban fülzúgás terápiájában több nemzetközi közlemény is beszámol eredményekről. Hazánkban jelenleg a BEMER mágnesterápiás készülék érhető el: http://www.aterapia.hu/kezeles-berles-vasarlas#vasarlas.
A készülék specifikációi alapján képes olyan kezelési protokollra, mely alkalmas a fülzúgás kezelésére. Ezzel kapcsolatban azonban fontos tudni, hogy a kezelés hatása átmeneti, azt időről időre meg kell ismételni.

Azt mindenképp tudnia kell, hogy a fülzúgás kezelése nehéz feladat, sokszor vagyunk sikertelenek akár kombinált vagy ismételt kezelések mellett is. Ennek megfelelően gyakran azt is sikernek kell elkönyvelnünk, ha – akár átmenetileg – is csökkenteni tudjuk a betegeink panaszait.

A készülék hamarosan a Bem téri Acusticus-rendelőben is elérhető.

Tisztelettel: dr. Batta József Tamás

Ismétlődő mandulagyulladás esetén mit tehetek?

Tisztelt Doktor Úr!

A gyerekem 18 éves. Eddig nem sok problémánk volt, de 4 hónapja folyamatosan visszatérő mandulagyulladása van. Egyébként pedig penicillinallergiás. Mit tehetnénk?

Kedves Kérdező!

A visszatérő, ismétlődő, lázzal járó mandulagyulladások gyakran képezik a mandulaműtét indikációját. Azért, hogy elkerüljük azt a hibát, hogy a rövid időn belül véletlenül ismétlédő mandulagyulladások alapján végezzünk mandulaműtétet, rendszerint egy évre számoljuk a mandulagyulladásos epizódokat. Emellett amennyiben egy szakorvosi vizsgálat során egyértelmű tüneteket látunk, természetesen eltérhetünk ettől a szabálytól.

Tisztelettel: Dr.Batta József Tamás

Hirtelen hallásvesztés?

Tisztelt Címzett!

Február 4-én erős náthával, arcüreg- és fülfájdalommal mentem a pilisvörösvári rendelőintézet szakrendelésére, ahol Zinnat 500mg -ot kaptam. A fülfájdalmam egyre rosszabbodik, a jobb fülem után már a bal is nagyon zúg és fáj. Nagyon csökkent a hallásom, az arcüregem sincs rendben. Az orvos szerint hallóideg-gyulladásom van, és közölte, hogy örökre elmehet a hallásom,nehezen gyógyítható ez a betegség. Február 8-án hallásviszgálatra utalt be. Hova fordulhatok SÜRGŐS segítségért, hogy ne menjen el örökre a hallásom? Valóban 5 napi hurutos gyulladás után is “megsüketülhetek”?

Kedves Kérdező!

Egyes vírusfertőzések kapcsán valóban előfordulhat hirtelen hallásvesztés, amely jellemzően féloldali, és csak az esetek egy részében kíséri fülzúgás. Ennek a kórképnek nem része azonban a fájdalom. A felsőlégúti fertőzésekhez sokkal gyakrabban társul a fülkürtműködés zavarából fakadó füldugulás, mely, ha középfülgyulladáshoz vezet, erős fülfájdalom alakul ki. Ennek kezelése megfázás elleni orrcsepp, calcium pezsgőtabletta, ill. antibiotikum. A hallásvizsgálat egyértelmű választ tud adni arra a kérdésre, hogy melyik kórkép okozza a panaszait.

Tisztelettel:

Dr. Batta József Tamás

Az óvodában jelezték

Tisztelt Doktor Úr!

4 éves lesz márciusban a kislányom, és az óvodában észrevették, hogy nem jól hall, sokszori szólításra figyel csak. Itthon mi eddig nem tapasztaltuk ezt, de az óvodában egyre sűrűbben történik vele. Elvigyem vizsgálatra? 2éves korában mindkét oldalon felszúrták a fülét, lehet, hogy esetleg akkor sérült meg?
 

Egy aggódó anyuka

Kedves aggódó Anyuka!

Az óvodáskorú gyermekeknél gyakran okoz halláeltérést a dobüregben kialakuló váladékgyülem, mely jellemzően egy felsőlégűti hurut következményeként alakul ki és az esetek egy jelentős részében hosszú ideig jelen van. Amennyiben nem szívódik fel magától, kezelést igényel, ezért azt javaslom, hogy történjen további kivizsgálás.

Tisztelettel: Dr. Batta József Tamás

Hallójárat gyulladás vagy sem?

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

Kérdésem a következő lenne: szakszerű fül-orr-gégészeti vizsgálattal megítélhető, hogy genny halmozódik-e fel a dobhártya mögött? Összetéveszthető ez hallójárat-gyulladással?

Válaszát előre is köszönöm:

S. Ildikó

Tisztelt Ildikó!

A hallójárat-gyulladás és a gennyes középfülgyulladás rendszerint jól elkülöníthető egymástól, azonban természetesen adódhat olyan helyzet, amikor ez nehézségbe ütközik.

Tisztelettel: Dr. Batta József Tamás egyetemi adjunktus

Miért zúghat?

Tisztelt Doktor Nő / Úr!

Édesanyámnak erős fej-fülzúgása van,ami folyamatos és nem időszakos. Már van hallókészüléke de a zugást nem szüntette meg. Volt egy fülgyülladása amit nem kezeltek (így itélte meg a háziorvos). Kis idő elteltével kezdődőtt a fülzúgás. Már mndenhol jártunk de az okát nem találják. Most úgy érzi, hogy a fültő alatt valamit érez (pontosan nem tudja meghatátozni, hogy mit). Szeretném kérdezni, hogy Önöknél van-e lehetőség a kivizsgálására, vagy talán egy ultrahangvizsgálatra vigyem e el elsősorban?

Köszönöm a válaszukat.

Tisztelettel : S. Anna

Kedves Anna!

A fül-, ill. fejzúgás egy összetett probléma, mely hátterében számos ok húzódhat meg. Ezen okok gyakorta olyanok, melyeket nem tudunk megszüntetni, így ezekben az esetekben a fül- vagy fejzúgás enyhítését tudjuk csak célként kitűzni.
Mindenképp tisztázni kell, hogy édesanyja nem szenved-e cukorbetegségben, nincs-e magas vérnyomása, nincs-e jelentős mértékű érelmeszesedése, vagy nem szenved-e a nyaki csigolyák jelentős elmeszesedésében, nincs-e valamilyen vesebetegsége vagy májbegsége. Ezenkívül számos gyógyszer mellékhatása is lehet fülzúgás. Ezek tekintetében a háziorvos tud segíteni.
Fülgyulladással kapcsolatban is kialakulhat átmeneti fülzúgás, ami a gyulladás megszüntével rendszerint elmúlik, de gyakran látunk időskori nagyothalláshoz társuló fülzúgást is. Ezen utóbbi esetek jelentős részében hallókészülék viselése valóban képes elfedni a zúgást, de megszüntetni sajnos nem. Amennyiben ilyen jellegű zúgásról van szó, a vizsgálati eredmények mind negatívak lesznek és valóban úgy tűnik, hogy nem találják a zúgás okát. Az ilyen esetekben keringésjavító gyógyszerekkel próbálunk segíteni, sajnos változó sikerrel. Emellett próbálkozhatunk a zúgást valamilyen hanggal való elfedésével is, ehhez hallókészülékszerű, ill. bizonyos hallókészülékekbe építhető eszközöket használunk, sajnos ezeket is változó sikerrel.
A fültő alatt érzett bizonytalan eltérés megítélésére alkalmas lehet egy ultrahangvizsgálat, a háziorvos ebben is tud segíteni.

Tisztelettel: Dr. Batta József Tamás, PhD

Honnan tudjuk, hogy allergia?

Tinédzser lányom van, akinek évek óta gyakorlatilag szünet nélkül folyik az orra. Az allergiatesztek nem mutatnak ki semmit, de minden orvos azt mondja, ez allergia. Láthatóan zavarja a lányomat, naponta 50 zsebkendőt elhasznál, és persze nem is kap mindig rendesen levegőt.

Van-e javaslat, mit tegyünk, vigyük újabb vizsgálatokra, vagy hagyjuk az egészet, ezzel úgysem lehet mit kezdeni, majd kinövi?

Válaszol: dr. Major Tamás fül-orr-gégész szakorvos

A negatív allergiateszt annyit jelent, hogy a vizsgált allergénekre (allergiát kiváltó tényezők) a beteg nem túlérzékeny. Számos más allergénre azonban lehet túlérzékeny, így a negatív teszt ellenére azallergia nem zárható ki. Elhúzódó gennyes vagy nyákos orrfolyást az orrmelléküregek gyulladása okozhat, mely az esetek egy részében orrpolippal társul. Orrfolyást, orrdugulást okozhat ún. vasomotor rhinitis is, mely a nyálkahártya vegetatív beidegzésének zavara. Tartós orrcsepphasználatot követően az orrnyálkahártya orrcseppfüggővé válhat, az orrcsepp elmaradása esetén súlyos orrdugulás (kevésbé orrfolyás) jelentkezhet. Ez az ún. rhinitis medicamentosa. Főleg koponyatraumát vagy akár orr- és melléküregműtétet követően, de ritkán minden kiváltó ok nélkül az agy-gerincvelői folyadék szivárgása (ún. liquorrhoea) is okozhat bő vízszerű orrfolyást.

A fenti betegségek közötti elkülönítő diagnózis már egy fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálattal is nagy valószínűséggel megadható.

Orrmandula vagy hallásprobléma? Mikor forduljak orvoshoz?

A kisfiam 6 éves, nem sokat beteg, de egy ideje feltűnt, hogy hangosan hallgatja a tévét, és sokszor nem figyel arra, amit mondunk,
sőt kicsit orrhangon beszél. Nem tudom eldönteni, valóban nem hallja, vagy csak nem akarja. Mikor forduljunk orvoshoz, és mikor gondoljunk arra, hogy az orrmandulájával van gond, mikor arra, hogy a hallásával?

Válaszol: dr. Major Tamás fül-orr-gégész szakorvos

Az orrhangzós beszéd és a nagyothallás együttes jelentkezése az orrmandula túltengésére és az ehhez társuló idült savós középfülgyulladásra gyanús. A 6 éves gyermekével forduljon mielőbb fül-orr-gégészhez, aki egy fizikális vizsgálatot (mikroszkópos fülvizsgálat, orr, torok, orrgarat, nyak vizsgálata) követően hallásvizsgálatot kérhet a gyermeknek. Az orrmandula túltengése fizikális vizsgálattal jól diagnosztizálható, míg a sokszor tünetszegény idült savós középfülgyulladás (a gyermek figyelmetlensége lehet az egyetlen gyanújel) a fizikális vizsgálat és a hallásvizsgálat együttesével igazolható. A fenti betegségek diagnózisa esetén az orrmandula altatásban történő kivétele és a dobhártya együlésben történő felszúrása, ill. a mögötte észlelt váladék leszívása lehet a megoldás.