Itt fáj, ott fáj: egy betegségcsoport, amely szinte mindenkit érint

Kis túlzással szinte nincs olyan ember, akit valamilyen módon ne érintenének a mozgásszervi betegségek. 

Van, aki egy sportsérülés miatt, egyre többen gerincbántalmakkal, az idősebbek pedig például ízületi kopások okozta fájdalmakkal keresnek gyógyulást. Dr. Bordán Éva szerint, akárcsak egyéb betegségek esetén, a korai felismerés döntő fontosságú a hatékony kezelés, a gyógyulás útján. A reumatológus az Acusticus Halláscentrum debreceni Bem téri központjában magánrendelésen fogadja a betegeket. A mozgásszervi betegségek valóban szinte mindenkit érintenek.

Melyek a leggyakoribb problémák, amelyekkel az emberek orvoshoz fordulnak?

Az ülő munka, a fizikai túlterheltség miatt egyre többen gerincproblémáktól szenvednek. Az utóbbi időben közöttük nagyobb számban fordulnak elő fiatalok is, akik azért már jobban odafigyelnek magukra, mint az idősebbek. Hamarabb belátják, hogy panaszukkal érdemes felkeresni az orvost. A korai felismerés miatt ez nagyon fontos, hiszen az időben felállított diagnózisnak köszönhetően a kezelés is jobb, hatékonyabb lesz.

Leggyakrabban deréktáji fájdalmakra panaszkodnak a betegek, de sokan a folyamatos számítógép használat miatt a nyakukat, a csuklójukat, a könyöküket vagy a vállukat fájlalják. Először persze a legtöbben megpróbálják valami otthoni praktikával orvosolni a problémát, majd, amikor ez nem hoz javulást, utána keresik fel a reumatológust. Sokszor egyébként elegendő, ha az ember átgondolja a mindennapi élethelyzeteket, amelyek kiválthatják a fájdalmat.

Gyakran banális apróságok játszanak szerepet, például, hogy valaki mindig ugyanazon a vállán hordja a táskáját, vagy csak az egyik oldalon cipeli a kisgyermekét. Ezek olyan hatással járhatnak, amelyek egy idő után fájdalmat okoznak. A hozzánk fordulók hetven százaléka gerincpanaszokkal érkezik a magánrendelésre, az idősebbeknél pedig elsősorban nem az életmódból, hanem a korból adódó problémák jelentkeznek. Közülük a csípő és a térdízületek kopása, a csontritkulás nagyon sokakat érint.

A gerincferdülés szinte népbetegség…

A rossz testtartás, a kevés mozgás, a gerinc melletti izmok gyengesége, mind hozzájárul a gerincferdülés kialakulásához. A porckorong-kopás, valamint a láb- és karzsibbadással járó idegszál-becsípődés miatt is sokan szorulnak segítségre. Akut esetekben nyilván szükség van a fájdalom gyors enyhítésére, ezért ilyenkor muszáj a gyógyszeres vagy az injekciós kezelés, de ha lehetséges, ezeket a megoldásokat próbálom elkerülni. Sokszor elegendőek azok az életmódbeli tanácsok, amelyek rámutatnak, hogy mit csináljon másképp a beteg. Széles a kínálat a gyógyászati segédeszközökből, amelyek komoly segítséget jelenthetnek. Például a dinamikus ülőfelületet biztosító ülőpárnák, a csuklótámaszok, rugalmas térdrögzítők és a gerinctámasztó övek nagyon hatásosak. Ha jól megtanulja a páciens ezeknek a használatát, akkor lényeges javulás érhető el az állapotában. Fontos szerepük van a gyógytornászoknak is, akik az adott problémára megoldást tudnak nyújtani, segíthetnek abban is, hogy otthon milyen gyakorlatokat végezzen a beteg. Reggel és este negyedórát mindenkinek szánnia kellene arra, hogy ezeket elvégezze.

A mozgás, a sport szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni…

Így van, ugyanakkor sok a tévhit ezzel kapcsolatban. Nagy keletjük van manapság a divatos mozgásformáknak, de például egy gerincproblémával küzdő embernek nem minden sport ajánlott. Az életkornak, testalkatnak megfelelő sportot kell választani a fokozatosság elvét szem előtt tartva, és ebben a szakemberek tanácsát érdemes megfogadni. 

Óriási a kínálat a porcerősítőkből. Valóban olyan jótékony a hatásuk, ahogyan azt a reklámok sugallják?

Az ízületi porcoknak lassú az anyagcseréjük, folyamatosan épülnek, de mellette kopnak is. Adott kor után a kopásos folyamat meghaladja a természetes épülést. A porcerősítők ezt próbálják ellensúlyozni. Ezeket a gyógyszereket általában több hónapig kell szedni, majd nagyjából ugyanannyi idő kihagyást követően, újra érdemes tartani egy kúrát. Nagyon sokféle glükozamin tartalmú porcerősítő van a piacon, ezek recept nélkül megvásárolhatók a patikákban.

A másik csoportba a kondroitin tartalmú készítmények tartoznak, amelyek egy részét csak receptre lehet megvenni. Azt szoktuk javasolni, hogy a porcerősítőket felváltva alkalmazzák a betegek. Az ízületek egészsége a porcfelszínek épségén kívül nagyban függ a porcok közötti folyadékkal telt tér hialuronsav tartalmától. A hialuronsav, a köznyelvben kocsonyásító anyagként ismert, melyet injekcióval, kapszula szedésével lehet pótolni.

Rengetegen keresnek gyógyulást a mozgásszervi bajaikra a gyógyfürdőkben…

A gyógyvíz a hatásának köszönhetően lazítja az izmokat, nyújtja az inakat. Ezáltal egyrészt hatékonyabb utána száraz gyógytornát alkalmazni, másrészt a vízben történő mozgás eleve könnyebb a víz felhajtóereje miatt, így a víz alatti torna nem terheli annyira az ízületeket. A gyógyvizeknek az ország különböző pontjain más és más az ásványianyag-összetételük, de jótékony hatása mindegyiknek bizonyított. A mozgásszervi problémákon kívül többek között krónikus nőgyógyászati panaszokra, illetve nem fertőző bőrbetegségekre is ajánlott.