Használat

A hallókészülékeket nagyon egyszerű használni, beállítása után fokozatosan kell ahhoz hozzászoktatni a fület.

Vizsgálatok és tanulmányok igazolják, hogy az esetek nagy részében jelentős előnnyel jár a hallókészülékek kétoldali viselése. Kétoldali készülékkel életszerűbb, kiegyenlítettebb a hang. jobb a minőség. Két készülék esetén nem kell mindig a másik beszélő felé fordítani a halló fület, jobban hallhatók a halkabb hangok, és megfelelően működhet az irányhallás, vagyis nem kell mindig a hangforrás irányát keresni. Egyoldali készüléknél ezzel szemben magasabbra kell venni az erősítést, ami sokszor zavaróvá is válhat.

A készülék beállítása után fokozatosan kell ahhoz hozzászoktatni a fület. Eleinte naponta 2-3 órát használja készülékét, csendesebb napszakban, majd fokozatosan emelje az időtartamot és zajosabb helyeken (pl. utcán) is viselje.

A készüléket lehetőleg minden élethelyzetben ki kell próbálni és a zavaró zajhatásokat fel kell jegyezni (pl. tányércsörgés, cipőkopogás, gyerekzsivaly). Ezek alapján kell a további beállításokat elvégezni audiológus szakember segítségével. 

A hallókészülékeket nagyon egyszerű használni. A digitális modellek egyáltalán nem igénylik a viselő általi, kézi beállítást. Csupán arra kell figyelnie, hogy tartsa tisztán és rendszeresen cserélje az elemet. Amennyiben igény van rá, egyes modellek esetében a hangerő vagy a program is módosítható, egy nyomógomb, illetve egy érintőfelület segítségével. Aki pedig egy tűbe be tudja fűzni a cérnát, annak az elemcsere sem okozhat gondot.

A hallókészülékek elemmel működnek. A gyártó cégek a készülék típusának megfelelően adják meg az elem élettartamát, de átlagosan 1,5-2 hetet bír ki egy elem.

hallokeszulek_hasznalat