Nagy értékű műszerrel bővült eszközparkunk

A szédüléses betegségek kivizsgálásában használható új, nagy értékű műszerrel bővítettük eszközparkunkat! A vHit elnevezésű készüléket az Acusticus debreceni, Bem téri rendelőjében

használjuk pácienseink vizsgálatakor. A modern berendezés Magyarországon egyelőre csak nagyon kevés rendelőben érhető el. Bízunk benne, hogy a műszer segítségével az eddiginél is magasabb színvonalon tudjuk ellátni a szédüléses panasszal hozzánk forduló ügyfeleket.

Mi is az a vHIT? 

A vHIT (video fejimpulzus teszt) az egyensúlyi szerv működésének legmodernebb vizsgáló eszköze. A vizsgálat gyors, (körülbelül 15 perc), a beteg számára nem megterhelő, és átfogó képet alkot az egyensúlyi szerv legfontosabb működési paramétereiről.

 
A testhelyzet megtartásában és önmagunknak a térben való elhelyezésében az egyensúlyi szerv megfelelő működése kulcsfontosságú. Ugyanis ahhoz, hogy térben el tudjuk önmagunkat helyezni, nem elegendő az, hogy látjuk a környező térben lévő tárgyakat. Ahhoz, hogy a környezet tárgyaihoz, bizonyos pontjaihoz viszonyítani tudjuk önmagunkat, a testhelyzetünket, elengedhetetlen, hogy érzékelni tudjuk a testünk pozícióját és az abban bekövetkező változásokat is.

Az egyensúlyi szerv a fej és ezen keresztül a test mozgását érzékelő szerv, így a nem megfelelő működése az egyik lehetséges oka a testhelyzet és az egyensúly megtartási nehézségeknek. Azonban fontos tudnunk, hogy ennek az összetett működésű rendszernek ez csupán az egyik eleme. Az egyensúlyi szervnek a vHIT eszközzel való vizsgálata során azt használjuk ki, hogy ahhoz, hogy a testhelyzet megtartásáért felelős rendszer megfelelően tudjon működni, elengedhetetlen, hogy a minket körbevevő környezetet, a körülöttünk lévő tárgyakat, azok önmagunkhoz viszonyított helyzetét mindig pontosan meg tudjuk ítélni.

Ezt a szervezetünk úgy biztosítja, hogy az egyensúlyi szervből érkező információkat felhasználva, a fej elmozdulásának mértékében automatikusan koordinálja és korrigálja a szem mozgását a szemmozgató izmok feszességének a fej elmozdulásához való állításával. Ez teszi lehetővé, hogy hogy egy-egy tárgyat akkor is folyamatosan tudunk figyelni, ha elmozdítjuk a fejünket.

A vHIT vizsgálat során ennek megfelelően azt vizsgáljuk, hogy ha a fej kiindulási helyzetét hirtelen megváltoztatjuk, képes-e a páciens egy adott pont megfigyelését ennek ellenére is fenntartani, illetve milyen hatékonysággal tudja ezt a funkciót működtetni. Ehhez egy speciális, számítógéphez kötött kamerarendszert használunk, amelynek segítségével képesek vagyunk rögzíteni és elemezni a szem reakcióját a fej helyzetének változtatására, amiből pedig ki tudjuk számolni, hogy az egyensúlyi szerv mekkora hatékonysággal képes ellátni a feladatát.

Vállalkozásunk a műszert a GINOP-1.2.8-20 kódszámú “A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” elnevezésű felhívásra benyújtott “Technológiai fejlesztés az Acusticus 2003 Kft-nél” című pályázattal nyerte.