Ne dőljön be a csodát ígérő reklámoknak!

Sok kellemetlenségtől óvhatja meg magát az a hallássérült, aki nem „ül fel” a minden alapot nélkülöző, kecsegtető ajánlatokkal bombázó reklámoknak. Az alapos tájékozódás, a körültekintő döntés több szempontból is kifizetődő.

Egyrészt a páciens csak így juthat hozzá a számára legideálisabb, legkomfortosabb készülékhez, másrészt a felesleges kiadásokat is elkerülheti. Alapszabályként nem árt rögzíteni: csak olyan helyen vásároljon készüléket, ahol audiológus szakorvos és audiológus szakasszisztens végzi el a teljes körű hallásvizsgálatot, majd ennek eredményét összegezve közösen döntik el, hogy szükség van-e hallókészülékre, és ha igen, akkor segítenek a megfelelő készülék kiválasztásában is.

A hallókészülék-forgalmazás piacán – akárcsak csak sok más egészségügyi terméknél (gyors fogyás egy tea segítségével, derékalj a hát- és gerincfájdalmak megszüntetésére) – időről-időre megjelennek olyan hirdetések, amelyek csodás gyógyulást, akár a tökéletes hallás visszaállítását ígérik.

Az interneten számtalan megoldást kínálnak a gyanútlan, kiszolgáltatott, a gyógyulásért mindenre hajlandó betegeknek: például természetes alapanyagú olajat, amelyet a fülbe cseppentve érhető el a hallás javulása, sőt akár a teljes halláskárosodás is megszüntethető, ezért még a hallókészülék is kidobható.

Mindezt olyan „betegek” fantasztikus gyógyulásáról szóló beszámolóival hirdetik, akik valójában soha nem voltak hallássérültek. Sokan aztán ennek bedőlnek, megveszik a méregdrága készítményt, és csodálkoznak, hogy elmarad a várt hatás, a hallásuk semmivel sem lesz jobb.

Ugyancsak az interneten olcsón, pár ezer forintból beszerezhető hallókészüléket is kínálnak. A Kínából online megrendelhető készülékekről aztán kiderül, hogy semmire sem jók, a vevő, ahogy átvette, azzal a lendülettel dobhatja is a kukába. Egy komoly szakmai háttérrel működő hallásközpontban, rendelőben viszont a készüléket a beteg próbahordásra is megkapja, és csak azt követően vásárolja meg, ha az számára valóban megfelelő, hallása jobb lesz tőle, a mindennapi életét megkönnyíti.

Összegezve: semmiképpen ne dőljenek be a megtévesztő reklámoknak, forduljanak szakorvoshoz, aki pontos diagnózis alapján el tudja dönteni a megfelelő kezelést, azt is, hogy a páciensnek valóban szüksége van-e hallókészülékre.