Hallókészülékek

típusai

A hallókészülékek elhelyezhetők a hallójáratban és a fül mögött, mindkét esetben többféleképpen is. Az alábbiakban a hallókészülékek típusait ismertetjük, azok elhelyezése, illesztése vagy épp mérete szerint.

 

Hallójárati készülékek

1. Mélyhallójárati C I C (Complletely-In-the-Canal) készülékek:

A hallójárat mélyén (láthatatlanul) helyezkedik el, közepes halláscsökkenés javítására alkalmas, gyermekek esetében egyéni szakorvosi elbírálással alkalmazható.

2. Hallójárati Canal, Concha (MIC, ITC, ITE) készülékek:

A hallójáratban elhelyezendő, több méretben elkészíthető, kis, közepes és enyhén súlyos halláscsökkenésben alkalmazható.

Fül mögötti készülékek (BTE):

Ezeket a készülékeket a fül mögött helyezik el és egy fülillesztékkel csatlakoztatják. Bármilyen típusú halláscsökkenésre alkalmazhatók, súlyos fokú halláscsökkenés esetén csak ez a típus jelenthet megoldást viselőjének. A választékban a legkisebb mérettől a szupererős készülékig minden megtalálható. Azt azonban ne felejtsük el, hogy egyetlen hallókészülék sem képes a hallásproblémák teljes megszüntetésére, és nem minden felhasználó számára fogja ugyanazokat az előnyöket nyújtani. Ezért fontos, hogy az audiológus és Ön együtt válasszák ki a megfelelő típust és minőséget, és a valós élethelyzetben is kipróbálhassa valamennyi típust. Az utóbbi időben egyre kedveltebb a “hallókészülékkel” kevésbé azonosítható, színes házzal ellátott készülék is.

Nyitott illesztésű hallókészülékek

A legújabb fejlesztéseknek és az eddigi tapasztalatoknak köszönhetően ez a legkedveltebb típus. Diszkrét megjelenésű, a legtermészetesebb hangzást biztosítja, a fülbe helyezhető pici dóm pedig nem okoz telítettség- és dugultságérzést. Elegendő a hangokat a hangszóróból egy szinte láthatatlan vékony csővel – a végén egy lyukacsos dómmal – a hallójáratba vezetni. Ennek révén alkalmazható abban az esetben is, ha a hallójárati készülék dugultságérzést okozott. További előnye, hogy nem kell a fülről lenyomatot készíteni, ezért azonnal kipróbálható és véglegesen illeszthető. A nyitott illesztésű készülékek főleg a magas hangokat erősítik, amire egyébként a betegek jelentős részének szüksége van. Abban az esetben, ha nyitott illesztéssel nem megfelelő a mély hangok erősítése, adható hagyományos könyökkel és illesztékkel is.