Gyerekkori hallásproblémák

Bár ezer újszülöttből ma csak egy születik halláskárosodással, a hazai adatok is azt jelzik, hogy egyre gyakoribbak a hallásproblémák a 3 év alatti gyerekek körében is.

A hallás ráadásul a beszéd és a megfelelő fejlődés egyik alapfeltétele, így semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha azt érzi a szülő, hogy gyermeke nem hall jól.

Ha már a szülők is észreveszik, hogy gyermekük nem ért minden szót és gyakran visszakérdez, mindenképp fontos még iskolakezdés előtt a beszédészlelési zavarok okát kideríteni. Az enyhe fokú halláscsökkenés ráadásul meglepően gyakori: az iskolás korúak 10-15 százalékánál is jelen lehet, felismerés és kezelés nélkül pedig az iskolai teljesítményre is negatív hatással lehet.

A hallásproblémák ugyanakkor a következő generációt is egyre inkább érinti: előrejelzések szerint 20-30 év múlva a mai fiatalok egyharmada számolhat halláscsökkenéssel, ha nem tesznek, teszünk ez ellen semmit. Mindebben nagy szerepük van az mp3-lejátszóknak, a szórakozási szokásoknak, koncerteknek, általában véve a túlzott hangerejű zenehallgatásnak és a háttérzaj növekedésének is.

A hallás elengedhetetlenül fontos a gyermekek fejlődése szempontjából. A hangok, szavak felismerése, utánzása az alapja a beszéd kialakulásának, fejlődésének. A hallás nem csupán egy érzékelő rendszer, hanem felelős a gyermek beszédén túl a személyiségének, viselkedésének kialakulásában is.

Ma már köztudott, hogy a halláscsökkenésnek semmi köze sincs az alacsony intelligenciaszinthez, az értelmi képességekhez. A fel nem fedezett vagy nem megfelelően kezelt gyermekkori halláscsökkenések viszont okozhatják a gyermek tanulási és viselkedési zavarait. Az emberi hallás képessége a születés pillanatában teljesen kifejlődött, és ma már újszülött korban, objektív módon végzünk hallásszűrést. A korai felismerés és ellátás elengedhetetlenül fontos a baba 6 hónapos kora előtt, hiszen megfelelő hallásrehabilitációval akár egy nagyfokú halláscsökkenéssel született gyermek beszédfejlődése is megközelítheti épen halló társaiét.