Zenével a fülzúgás leküzdéséért

Tanulmányok igazolják, hogy a stressz sokkal gyakrabban fordul elő a nagyothallóknál, mint az ép halló embereknél. A hallássérültek között ugyanakkor nagy a fülzúgástól is szenvedők aránya.

Ezek az emberek kettős nyomás alatt állnak: nem csak a hallás igényel erőfeszítést, de nagyon sok energiát kell arra is fordítaniuk, hogy figyelmen kívül hagyják a folyamatos zúgást a fülükben.

Fülzúgás, stressz, ingerlékenység

Tanulmányok igazolják, hogy a stressz sokkal gyakrabban fordul elő a nagyothallóknál, mint az ép halló embereknél. A hallássérültek között ugyanakkor nagy a fülzúgástól is szenvedők aránya. Ezek az emberek kettős nyomás alatt állnak: nem csak a hallás igényel erőfeszítést, de nagyon sok energiát kell arra is fordítaniuk, hogy figyelmen kívül hagyják a folyamatos zúgást a fülükben. A hatás néha nagyon súlyos: fárasztó, zavarhatja az alvást, kihatással lehet a családi életre és a munkavégzésre. Stressz, ingerlékenység, koncentrációs problémák és romló életminőség lehet az eredmény.

Mindez arra ösztönözte a Widexet, hogy kifejlessze azt a különleges programot, amely segít a relaxációban és a koncentrációban. Ez az újdonság a Zen, amely a mind440 hallókészülékekben található, kihasználja a zene által nyújtott lehetőségeket, hogy fokozza a koncentrációt és segítse az ellazulást.

A zene

A zene pszichológiai hatását széles körben tanulmányozták már. Bebizonyosodott, hogy a relaxációs zenének az idegrendszer tudatalatti részére van hatása, csökken a légzésszám, a szívritmus, a vérnyomás, és oldódik a krónikus stressz. Ugyanakkor a tanulmányok azt is kimutatták, hogy a zene jobban segíti az ellazulást, mint a teljes csend. Általánosan elfogadott, hogy a zene hatással van az emberi pszichére.

Az is nyilvánvaló azonban, hogy nem minden fajta zene alkalmas a kívánt hatás elérésére. Az egyszerű, nem ismétlődő (nem repetitív), szöveget nem tartalmazó, instrumentális zene az, ami megnyugtató és segíti a koncentrációt. Az alapritmus legyen lassú, és a hallgatóból erős érzelmi reakciót kiváltó elemektől mentes. Az emberek különbözőképpen reagálnak ugyanarra a zenére, az a dallam, amelyet valaki kellemesnek talál, mások számára idegesítő lehet. Ezért meg kell adni a lehetőséget, hogy az emberek különböző zenei stílusok közül választhassanak. A hangerősség állíthatósága szintén nagyon fontos, és lényeges, hogy a zene kiszámítható és hirtelen változásoktól mentes legyen.

És a Zen

A Widex Zen stílusok megfelelnek ezeknek a kívánalmaknak. A Widex Zen programban a zenei hangok a fraktálelméleten alapulnak, így a zenei hangok előre várhatóak anélkül, hogy önmagukat ismételnék. A hallgatónak lehetősége van különböző Zen stílusnak nevezett dallamok közül választania, és lehetőség van ezek ütemét, hangmagasságát az egyéni elvárásoknak megfelelően finomítani. A zene lágy tónusokat tartalmaz, szöveg nélkül, hogy ne váltson ki erős érzelmi reakciót a hallgatóból. A hangerő az illesztő szoftver segítségével vagy a hallókészüléken lévő hangerőszabályzó segítségével állítható. Annak érdekében, hogy a Zen dallam hallható legyen, a Zen program a fraktál zene generálása során figyelembe veszi az egyéni hallásveszteséget és a háttérzajt. Az instrumentális zene és a szélessávú zaj, konzultációval kiegészítve, használatos a fülzúgás terápia során. Ezért a Zen program szélessávú zajt is tartalmaz a különböző Zen stílusok mellett, ami egyéni igény esetén szakember által beállítható.

További információk:
http://www.widex.hu/hu-hu/hearing-aids/tinnitus-zen2go